sâmbătă, 27 aprilie 2013

Repere psihoterapeutice ale părintelui Ghelasie de la Frăsinei


1. Nu fi fixist(adică să faci doar ce crezi tu); cu voință ascultă și de alții. Astfel te vei vindeca de propriile iluzii și de încăpățânare. Te vei bucura de unire și comunicare.

2. Nu fi izolat și însingurat, ci în dialog cu toți și cu toate(păcatul demonic face tocmai acest gol de dialog). Viața este Comunicabilitate. Fi comunicabil chiar dacă te forțezi.

3. Fi vesel chiar dacă nu te simți bine, pentru că fondul vieții este bucuria-lumina. Nimic nu poate copleși bucuria vieții în sine. Tu trebuie să o cultivi și peste propriile suferințe. Impune-ți un zâmbet permanent.

4. Suportă și ce nu-ți place la alții și treci peste defectele lor(care sunt legate de caracterul propriu). Nu mustra direct, nu spune greșelile. Fi delicat când faci totuși câte o observație. Nu te enerva că alții nu sunt ca tine și-ți stau chiar împotrivă. Astfel te vei vindeca de contrarietate și te vei bucura de conviețuire în tot momentul. Încearcă să ai afecțiunea mai mare decât respingerea.

5. Nu admite frica, timorarea, grija zilei de mâine; nu-ți fă iluzii, lasă-le pe toate la momentele lor. Timorarea este slăbănogirea sufletului. Fi optimist chiar dacă lucrurile par total încurcate, crezi în rezolvarea lor miraculoasă. Toate simptomele de boală, toate certurile, toate contradicțiile, greșelile tale și ale altora consideră-le trecătoare și tu vei rămâne neatins. Chiar dacă ai avut și mai ai crize violente, toate vor trece; nu admite teama că va fi mai rău, ci mai bine. Nu admite tristețea după greșeli și conflicte, lasă-le la momentul când te vei analiza pe tine(la spovedanie mai ales). Mulți fac o scrupulozitate patologică din toate.

6. Nu abandona activitatea, chiar dacă nu te simți bine și dai randament mai puțin. Chiar și la pensie lucrează câte ceva. Cât a-i fi de bolnav nu renunța la ceva activ, cât de cât.

7. Este ODIHNA a toate. Bucură-te chiar dacă ți se pare că nu ai progresat nimic. Viața are o Supralege, a ODIHNEI SACRE, indiferent de stare. În această ODIHNĂ nu mai contează nici o evaluare, este DARUL lui DUMNEZEU peste toate considerentele. Bucură-te și tu cu adevărat de acest miracol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu